Bel ons 070-3653881 of maak online een reserveringRESERVEER NU

Rijsttafels

Rijsttafels

Foto: (West Java) in 1936

Introductie Indonesische Keuken

De oorsprong van het begrip “rijsttafel” is moeilijk te achterhalen. Er is een verhaal dat zegt dat het woord tafel refereert aan de lange lijst van ingrediënten die nodig zijn om zo’n enorme variatie aan gerechten en gerechtjes te kunnen bereiden. Een andere versie zegt dat de oorsprong ligt in de door Nederlandse families destijds in Indië gebruikte “rijsttafel”.

Een traditionele Indonesische maaltijd gaat altijd uit van witte rijst als basis, omdat witte rijst niet alleen voedzaam is, maar ook een kalmerende en verzachtende werking heeft bij pittige en hete gerechten. Oorspronkelijk werd bij die rijst een vis of vleesgerecht gegeten, gekruid en op smaak gebracht door sambal. Sambal is een dikke puree van verse rode pepers.

In de koloniale tijd was zo’n simpele maaltijd bij lange na niet voldoende om de eetlust van de Hollandse planters te bevredigen, zodat steeds meer variaties op gerechten werden toegevoegd. Zo’n veelheid aan smakelijke gerechten van allerlei soorten vormt de hedendaagse uitgebreide rijsttafel.

Bekijk hier onze verschillende rijsttafels.